Ariile naturale protejate sunt constituite in zonele cele mai bogate in peisaje naturale nemodificate de interventia antropica. Tocmai de aceea ele sunt o atractie majora pentru turisti. Fiind vizitate de foarte multi turisti, in lipsa unor reguli bine stabilite si a unei infrastructuri adecvate se produc degradari ireversibile ale mediului si peisajului natural.
Sunt bine cunoscute exemple de zone foarte frumoase si reprezentative din punct de vedere al biodiversitatii sau a monumentelor naturale care din cauza turismului haotic s-au degradat in mod substantial. De exemplu, Platoul muntilor Bucegi, situat in zona de conservare speciala a Parcului Natural Bucegi, de la darea in folosita a telecabinei Babele, a cunoscut o degradare continua a solului din cauza fragilitatii habitatului de pasune alpina, a turismului necontrolat si a lipsei unei infrastructuri bine gandite. Din pacate si in prezent situatia este la fel, fara nici o imbunatatire majora.
In Romania sunt declarate 14 zone ca PARCURI NATIONALE si 16 zone ca PARCURI NATURALE, toate fiind situate, cu cateva exceptii, in zone montane. In vederea protejarii mediului natural si a unei cat mai bune protectii a atractiilor turistice este necesar ca turistii sa fie ghidati de ghizi de munte bine pregatiti si in domeniul protectiei naturii. Pentru a evita situatiile neplacute in care se pot afla in timp ce se deplaseaza pe munte, ghizii de munte trebuie sa cunoasca regulamentele de functionare a ariilor protejate in care isi desfasoara activitatea. Este extrem de neplacut ca in prezenta turistiilor ghidul sa fie sanctionat de personalul ariei naturale protejate.
In prezent turistii sunt mult mai complecşi decat in trecut. Daca cu ani in urma turistii nu doreau decat „sa cucereasca un varf” , in prezent acestia doresc sa cunoasca si sa inteleaga muntele, sa afle lucruri inedite despre natura, specii protejate, populatia locala si obiceiurile lor. Pentru aceasta ghizii montani trebuie sa aiba mult mai multe cunostinte despre zona in care se deplaseaza. Etapa de planificare a traseului de parcurs va trebui sa fie facuta cu mai multa minitiozitate avandu-se in vedere si problemele de mediu si de protectia mediului. Restrictiile impuse de Regulamentul ariei naturale trebuie prezentate si explicate turistilor pentru a putea fi apoi aplicate in tura.
Ghizii montani trebuie sa aiba grija ca anumite actiuni necesare activitatii de alpinism/escalada contravin regulamentelor parcurilor si a principiilor de protectie a naturii. Astfel, indepartarea vegetatiei (plante, muschi si licheni) crescute pe traseele de catarare constituie o incalcare a legislatiei de mediu deoarece aceasta vegetatie este protejata la nivel european („crasmofitic vegetation”). De aceea ghidul montan trebuie sa pregateasca traseele inainte de a ghida turistii pe ele. Campatul in zonele neamenajate nu este permis decat in situatii speciale. Parcurgerea de trasee nemarcate nu este permisa decat in cazul unor conventii intre administratiile parcurilor si ghizii montani/asociatiile de ghizi montani asa cum a incheiat AGMR cu Asociatia Administratorilor de Arii Naturale Protejate din Romania.
Pentru a putea aduce nivelul de pregatire al ghizilor montani la standardele cerute de noile cerinte de pe aceasta piata, Asociatia Ghizilor Montani din Romania a inceput sa elaboreze un nou standard ocupational pentru profesia de ghid montan. Datorita importantei acestui standard AGMR este sustinuta in aceasta activitate de mai multe entitati juridice din Romania, Bulgaria si Italia in cadrul unui proiect cu finantare europeana ERASMUS + intitulat „MODERNIZAREA FORMARII GHIZILOR MONTANI PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA COMPETIVITĂȚII TURISMULUI MONTAN EUROPEAN ȘI CREȘTEREA MOBILITĂȚII FORȚEI DE MUNCĂ ÎN ACEST SECTOR” .
In cadrul noului standard profesional se vor prevede ore in care cursantii sa cunoasca toate aceste aspecte de mediu.
Pastrarea nealterata a cadrului natural montan, atat din ariile naturale protejate cat si din celelate zone montane, conduce la asigurarea unor conditii propice de desfasurare a meseriei de ghid montan in viitor.
“Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.”