Pentru planificare unei ture de munte usoare de o zi de vara ghidul de munte trebuie:
– sa adune si sa analizeze toate informatiile necesare despre participantii la tura de munte legate de varsta acestora, nivelul de pregatire fizica in corelatie cu gradul de dificultate al traseului
– sa aiba informatii detaliate despre ruta pe care urmeaza sa o parcurga, echipamentul necesar, informatii despre vreme etc.
– sa analizeze si sa ia în considerare timpul necesar pentru intarzierile cauzate de intamplari neprevazute, vreme rea, etc
– sa ia in considerare toate circumstantele care ar putea aparea si sa aiba pregatite planuri de rezerva pentru turele de munte organizate
– sa aiba trusa medicala cu: plasturi, fasa elastica, cateva pastile (2-3 aspirine, 1-2 nurofen, antiinflamatoare, plic de magneziu etc.), ac de siguranța, forfecuța/briceag etc.
-sa se ocupe de informarea turistilor legata de echipamentul minim necesar pentru buna desfasurare a unei ture de munte de o zi . Acestea sunt:
- rucsac de munte de aprox. 25 litri cu bretele reglabile, centură de mijloc, buzunare exterioare
- bocanci de vara sau incaltaminte de munte
- bețe de trekking , reglabile în functie de urcare/coborare
- parazapezi scurte (indicate pentru drumetiile prin fanete sau in zonele cu vipere, capuse)
- frontala
- pantaloni lungi subtiri / scurti / colanti
- tricou tehnic + bluza subtire / polar (cat mai multe straturi, de preferat nu din bumbac pentru ca se usuca greu)
- geaca subtire / windstopper
- tricou de schimb (mai ales dacă preferi bumbacul)
- pelerina de ploaie, husa de ploaie pentru rucsac
- ochelari de soare, lip stick
- lichide
- mancare
- sac de gunoi (pentru gunoi / haine ude in caz de ploaie)
Alte sfaturi utile:
– probeaza hainele și echipamentul;
– vezi ce șosete se potrivesc cu bocancii;
– nu pleca pe munte cu bocanci nefolositi;
– incarca echilibrat rucsacul, verifica greutatea și regleaza-i toate chingile,
– atentie : combinația de straturi tricou-bluza-geaca trebuie sa permita miscarea in voie,
– exerseaza prinderea parazapezilor, cu cataramele spre exterior;
Ghizii trebuie sa fie bine pregatiti astfel incat la planificarea rutei sa ia in considerare toate aspectele de mai sus. Pentru a aduce nivelul de pregătire a ghidurilor montane la standardele cerute de noile cerințe pe această piață, Professional Team SRL este implicata alaturi de Asociația Ghidurilor Montane din România in dezvoltarea un nou standard ocupational pentru profesia de ghid montan. Datorita importanței acestui standard, AGMR este sustinut de mai multe entitati juridice din România, Bulgaria și Italia intr-un proiect cu finanțare europeană ERASMUS + intitulat “MODERNIZAREA FORMĂRII GHIZELOR MONTANE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA COMPETITIVITĂȚII TURISMULUI MUNTEN EUROPEAN ȘI CREȘTEREA MUNCII MOBILITATEA ÎN ACEST SECTOR “.
“Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.”